Tasarımı yaşam biçimi haline getirebilmiş bir çok insan dünyanın farklı yerlerindeki tasarımcıları anlamak, nasıl bir yaklaşıma sahip olduklarına tanık olmak için tasarım buluşmalarına ve etkinliklerine katılıyor. Her şehrin yaratıcı endüstrilerde çalışan profesyonelleri kendi yaklaşımlarını, eğilimlerini ve bakış açılarını dünyaya anlatmak için bu buluşmaları uluslararası hale getiriyorlar. Dünyada bunu bir turizm geliri olan gören şehirlerde var hatta. Bu yazıda önümüzdeki üç aylık dönemde katılabileceğiniz, yeni bir hava soluyabileceğiniz ve yeni yaklaşımlara tanık olabileceğiniz uluslararası ve multi-disipliner tasarım buluşmalarını derledim.
São Paolo DesignWeekend
Hafta sonu düzenlenen etkinlik, elbette “ha” deyince gidebileceğimiz yakınlıkta değil ancak Latin Amerika’nın muhteşem cazibesini, özgür ruhunu, canlı sokaklarını çizgilere taşıyabilen tasarımcıların işlerine tanık olabilmek için mükemmel bir buluşma noktası. Sao Paolo’da her yıl; daha çok iç mimari, dekorasyon, endüstriyel tasarım gibi alanlarda seminerlere, atölye çalışmalarına, ürün tanıtımlarına ve tabii ki tematik partilere ev sahipliği yapıyor
Oslo Design Fair
Yalınlık, hafiflik ve stilin en yoğun şekilde çizgilere aktarıldığı İskandinav yaklaşımlara tanık olabileceğimiz bir buluşma her yıl Oslo’da gerçekleşiyor. Fuar tadındaki buluşmada sergiler ve paneller ön planda.
Bu yılın teması ise “Moment”. Bu tema kapsamında Kristan Visdal küratörlüğünde “Tendencies” isimli dikkat çekici bir sergi de ziyaretçilere açıldı. Eğilimleri merkeze alan bu sergide, sakin atmosfer, form ve malzemeler ön plana çıkarıldı. “Tendencies” -eğilimler- kapsamında; hızlı teknolojik gelişmelerin karşısında, sakin ve huzur vaad eden mekanları sunuyor.
Helsinki Design Week

Yine İskandinav yaklaşımlara tanık olabileceğimiz bir başka buluşma da Helsinki’de gerçekleşiyor. Servis tasarımı, İç Mimari, Grafik hatta Yiyecek Tasarımı gibi tasarımın tüm disiplinlerine ev sahipliği yapan buluşmada bu yıl gurmeler ve yiyecek tasarımına ilgi duyanlar için bir de festival öne çıkıyor. Öne çıkan bir diğer etkinlik ise çocuklara tasarımı sevdirmek için şehrin ayrı bir alanında bir etkinlik planlanması.
“Trust” temasıyla bu yıl düzenlenen etkinlik; gitgide popüler hale gelen ve oldukça gündemde olan Paylaşım Ekonomisi’ni sorguluyor. Kişisel sahipliklerin, ortaklaşa kullanımlara dönüşmesini ifade eden paylaşım ekonomisi insanların arasındaki güvene dayanıyor. “Trust” temasıyla düzenlenen etkinlikte; bu güven duygusunun arttırılmasında tasarımın nasıl bir rolü olabileceğine dair atölyeler ve sergiler düzenleniyor.
Milano Design Week ve Salone del Mobile
Duomo’nun önünde fotoğraf çekilmeden kimsenin tasarımcıyım diyemeyeceği ülkemizde Milano’dan haberi olmayan yoktur eminim. Yine de yer vermeden geçmenin doğru olmayacağı bir buluşma ve dünyanın en önemlilerinden bir tanesi gerçekten. Şehrin sokaklarına taşan sergiler, atölyeler, lansmanlar, enstelasyonlar; design week kapsamında, Tortona, Brera gibi birkaç farklı bölgede gerçekleştiriliyor. Son yıllarda daha multi-disipliner bir yapıya büründürülmeye çalışsa da yine de bu buluşmayı önemli kılan organizasyon elbette görkemli mobilya fuarı olan Salone del Mobile. Önümüzdeki yıl 8–14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Paris Design Week ve Maison&Objet
Paris dünyanın en önemli tasarım ve moda noktalarından biri elbette. Paris Design Week, Milano’nun aksine Maison Objet’in bir uzantısı olarak fuardan başka tarihlerde gerçekleştiriliyor. Paris Design Week’te her yıl 250’ye yakın katılımcı tasarımlarını sergiliyor. Onbinlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Maison&Objet’in yanı sıra, Paris Design Week’te yer alan genç yeteneklerin yenilikçi işleri ve Paris’in sokaklarıyla buluşunca önemli bir buluşma noktası haline geliyor.
Paris Design Week’te dikkat çeken bir diğer etkinlikte genç yeteneklerin hünerlerini sergilediği Rado Star Tasarım ödülleri. Yann Fabes, Rossana Orlandi gibi isimlerin jüri olarak yer aldığı, Ground Control temasıyla düzenlenen bu yılki yarışmada, sakinlikten ilham alan “damla” isimli aydınlatmasıyla finale kalan ülkemizden Aslı Erkun’da bulunuyor.
Bauhaus Design Festival
Tasarım disiplinlerine bugünkü prensiplerini kazandıran Bauhaus ekolünün 100. yılını kutlamak üzere yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Berlin’de, Weimar’da ve Dessau’da; sergiler, film gösterimleri, paneller ve atölyelere katılabilirsiniz. Dünyayı saran tasarım prensiplerine yön vermiş Bauhaus ekolünün tarihine, eğitim fikrine dair derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen herkesi ağırlıyor.
Detaylı bilgi: bauhaus100.de
Beirut Design Week
Arap yarımadasının batıya dönük yüzü Beyrut’ta her yıl doğu kültüründen izler taşıyan batılı yaklaşımlara tanık olmak mümkün. Beirut Design Week, uluslarası kimlik taşıyan multi-disipliner bir tasarım buluşması. Her yıl Beyrut sokaklarında dünyanın farklı yerlerinden gelen sanatçıların ve tasarımcıların işlerine göz atabilir, atölye çalışmalarına ve seminerlere katılabilirsiniz
Haziran’da düzenlenen en son Beirut tasarım haftasının teması Şehir ve Tasarım’dı. Şehrin sokaklarını her yönüyle ele alan, değişime açık şehirler ve mekanlar oluşturmada tasarımın dönüştürücü ve yenileyici özelliğine vurgu yapıldı.
Sonbahar Dönemi Etkinlikleri
London Design Festival (15–23 Eylül)
Tasarım’ın kalbi 20–23 Eylül tarihleri arasında Londra Tasarım Fuarı’nda atacak. Daha çok fuar tadında gerçekleşen etkinlik, şehre yayılıyor. Kısa süren ama büyük markaların gövde gösterilerine de tanık olabileceğiniz bir buluşma.
Berlin Design Festival (20 Eylül — 27 Eylül)
Berlin Design Festival, onlarca farklı sergiye ve panele ev sahipliği yapıyor. Berlin sokaklarında, uluslararası tasarımcıların işlerini incelemek için çok geçmeden yerinizi ayırtın.
Brussels Design September: feed: Nurturing life through design (1–30 Eylül)
Her yıl Eylül ayı Brüksel’de Tasarım Buluşuyor. Bu yılın onur konuğu Ross Lovegrove. Ayrıca küratörlüğünü IN-BETWEEN tasarım platformunun kurucuları Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk’ün üstlendiği; DAY Studio, Ömer Pekin ve Pınar Akkurt’un çalışmalarının yer aldığı feed: Nurturing life through design sergisi, 4–30 Eylül 2018 tarihleri arasında Brussels Design September kapsamında izleyiciyle buluşacak. Sergi kapsamında ‘yerel referansları küresel bir dille birleştirmek’, ‘mekanın yaratıcı kullanımı’ ve ‘ileri dönüşüm’ temaları etrafında şekillenen feed, çağdaş tasarım söyleminin referansları ile yerel mirası birleştirerek Türkiye’nin canlı tasarım ve üretim sahnesine küresel bağlamda yeni ve dinamik bir perspektif sunan tasarımlar sergilenecek.
Elbette; İstanbul Tasarım Bienali (22 Eylül — 4 Kasım)

Küratörlüğünü Jan Boelen’in yaptığı bienalin bu yılki teması Okullar Okulu. Beyoğlunda 6 farklı lokasyonda, 100’den fazla tasarımcının eserlerinin sergileneceği bienalde; öğrenme biçimi olarak tasarım ve tasarım biçimi olarak öğrenmeyi sorguluyor.
