Merhabalar,
Ambiente 2018 ziyaret ettiğim ilk Ambiente fuarı oldu. Dolayısıyla burada yazılan herşey, fuara ilk defa giden bir tasarımcının izlenimlerini yansıtıyor. Dikkat çekenleri elimden geldiğince sadeleştirmeye ve bir rapor haline getirmeye gayret ettim. İzlenimlerime ait raporu sayfanın sonunda bulabilir, görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. Lütfen paylaşmaktan ve fikirlerinizi iletmekten çekinmeyin.
Ambiente; Almanya’nın ticaret ve finans merkezi olan Frankfurt’ta her yıl düzenlenen, dünyanın en önde gelen fuarlarından biri. Her şeyin fuarı denilebilir. Fuarı yalnızca bir sektöre ve pazara yönelik olduğunu söylemek çok mümkün değil. Mutfak ekipmanlarından, mobilyaya; mobilyadan, parfümeriye içeride her şeyi bulmak mümkün. 1949 yılından bu yana yapılan Ambiente’ye bu yıl; 89 farklı ülkeden, 4441 irili ufaklı firma katılmış. Ürünler toplamda 308.000 m2 gezilebilen alanda 169 ülkeden 134.600 ziyaretçiyi ağırlamış. Öylesine geniş bir ürün ve marka yelpazesi var ki gezerken “Dünya’da bu kadar ürün var mıymış?” diyebiliyorsunuz.
Fuara dair dikkate değer bulduğum detayları, ürünleri ve sunum biçimlerini derledim. Derlemeler tamamen kendi fikirlerime yönelik çıkarımlardan oluşuyor. Fuarı beş gün boyunca neredeyse aralıksız gezdim. Buna rağmen her şeyi görebildiğimi söylemem elbette mümkün değil. Bunu denememenizi öneriyorum. 🙂 Yine de her holün belli başlı öne çıkan ürün ya da standları var. Oralardan az çok sektörlerde nelerin döndüğüne dair detaylar yakalamak mümkün.
Türkiye’den katılımcıların standlarını da ziyaret etme fırsatı yakaladım. Paşabahçe iddialı bir bölümde ve iddialı bir şekilde sergileniyordu. Yan marka olan Nude Glass keza öyle. Türk katılımcılar arasından en dikkat çeken stand Paşabahçeydi denilebilir.
______________________
İncelemelerimi üç başlık altında topladım.
İlki sunuşlar ve genel yaklaşımlar üzerineydi. Bu bölümde fuarın sergilemelere ve ürünlerin sunulma sebeplerine ilişkin detaylar yakalamaya ve başarılı bulduğum birkaç örneği paylaşmaya gayret ettim. Bir ürünün sunuşunun bu tip bir organizasyonda, ne denli önemli olduğu aşikar ve bu konuya nasıl eğilimler olduğuna dair gerçekten iyi örnekler bulmak mümkün çünkü; güncellenen dünya, tüketicilere; ürünlerin kendisinden daha fazlasını sunuyor; onların hikayelerini de ürünlerle birlikte satın alıyoruz.
İkinci başlıkta, dikkat çekici yüzeyleri ve bitişleri yakalamaya gayret ettim. Daha ham ve doğal yüzeylerin yanı sıra, bu dünyaya ait gibi görünmeyen yüzeylere sahip ürünlerde var elbet. Bunun yanı sıra, daha hibrit diyebileceğimiz, hem doğal hem de işlenmiş yüzeylerin bir arada sunulduğu ürünlerde yakalamak mümkün. Renk kullanımından öteye geçen bazı malzemeler görmekte mümkün. Degrade yapıya sahip ürünler, camlarda bu tip uygulamalarda oldukça yaygındı.
Üçüncü başlıkta ise, hem ilgi alanım, hemde üzerine çalıştığım bir alan olmasından dolayı biraz IoT ve Akıllı Yaklaşımları tespit etmeye gayret ettim. Henüz IoT Ambiente’ye tam anlamıyla nüfuz etmemiş görünüyor. Ancak bazı örnekler görmek yine de mümkündü. Tüm bunların aksine, fuayeler arasına konumlandırılmış bir bölümde ise bir deneyim alanı bulmak mümkün. Gelecekte bir satış deneyiminin nasıl interaktif hale gelebileceğine dair izlenimler edinebiliyorsunuz. Burası da keyifli bir bölümdü.
Fuarda dikkat çeken bir diğer sergi ise Solutions sergisiydi. Burada biraz daha inovatif yaklaşımlar bulmak mümkündü. Bunları raporuma dahil etmek istemedim. Daha soyut ve göze sokulmamış eğilimlere yönelmeye çalıştım. Solutions sergisiyle ilgili ürünlere ve detaylı bilgilere zaten bu adresten ulaşabilirsiniz. Hepsinin ayna gibi fotoğrafları ve açıklamaları varken onlarla vakit kaybetmek doğru olmazdı.
Raporu görüntülemek ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Paylaşmaktan ve fikirlerinizi iletmekten çekinmeyiniz.
Saygı ve selamlar.
/